All-seasonsbanden of winterbanden in Duitsland

All-seasonsbanden of winterbanden in Duitsland

Index:

Er zijn altijd veel vragen over winterbanden en All-seasonsbanden in Duitsland en de regels zijn vaak niet helemaal duidelijk. Hierbij alle regels op een rijtje.

Heb ik winterbanden (of All-seasonsbanden) nodig in Duitsland?

Kijk je al uit naar je wintersportvakantie in Duitsland of Oostenrijk? Denk er wel aan dat je in Duitsland (ook als je er doorheen rijdt op weg naar Oostenrijk bv) bij winterse omstandigheden verplicht bent om winterbanden onder je auto of camper te hebben. Dit geldt dus ook voor Winterberg.

Het is dus een misverstand dat je van oktober tot april verplicht bent om winterbanden te hebben. 

Wat zijn 'winterse weersomstandigheden' 

In Duitsland meerdere zaken:

1. ijzel
2. gladheid door sneeuw of sneeuwmodder
3. gladheid door ijs of vorst

Er is bestaat dus geen vaste tijdsspanne waarin je in Duitsland verplicht bent om met winterbanden te rijden. Ook als het in april (of mei) of oktober op de Duitse wegen glad is door sneeuw of ijzel, moet je winterbanden aanbrengen. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om bij de juiste weersomstandigheden de juiste banden te hebben.

Als je zeker wilt zijn en je gaat op vakantie naar Duitsland in oktober of april, plaats dan de verplichte banden al vanaf begin oktober en rij hiermee door tot eind april. Het is wettelijk niet nodig om winterbanden onder een caravan of een aanhanger te monteren, maar om meer grip op de weg te hebben en veiliger te rijden doe je er goed aan om dit wel te doen.

Risico's rijden zonder winterbanden in Duitsland

Als je in Duitsland betrokken raakt bij een ongeval en niet met de juiste banden reed, kan dit verregaande gevolgen hebben. 

De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je in dat geval gedeeltelijk aansprakelijk stellen voor het ongeval, ook al heb je er zelf geen schuld aan. Houd er dus rekening mee dat het schadebedrag, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het ongeval, mogelijk niet volledig wordt uitgekeerd.

Eisen aan winterbanden in Duitsland

De soorten winterbanden die je mag/moet gebruiken, zijn duidelijk beschreven in de Duitse wetgeving. Banden die je vanaf 1 januari 2018 hebt gekocht, moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Dit sneeuwvloksymbool bestaat uit een bergpictogram met daarin de afbeelding van een sneeuwvlok. Het is voorlopig nog toegestaan om banden met de aanduiding M+S te gebruiken, indien deze werden geproduceerd vóór 1 januari 2018. De productiedatum van de band kun je aflezen aan de zijkant. De laatste vier cijfers van de zogenaamde DOT-code geven aan in welke week en in welk jaar de band werd geproduceerd. De profieldiepte van de band moet minstens 1,6 millimeter bedragen. Het wordt echter aangeraden om minimaal een diepte van 4 millimeter aan te houden.

Zijn All-seasonsbanden toegestaan in Duitsland?

All-seasonbanden met het M&S opschrift EN het sneeuwvloksymbool zijn toegestaan. Je mag dus met All-seasonbanden naar Winterberg. Ze zijn echter niet altijd geschikt voor heuvel- en bergachtig landschap als er in korte tijd veel sneeuw is gevallen.

Dit komt omdat deze band een compromis tussen een winter- en zomerband. Op hellende wegen zal deze band echt tekortschieten.

Je voldoet dus wel aan de wet maar bij voorkeur ga je met winterbanden naar bergachtig gebied in Duitsland (bv Winterberg) bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen in Duitsland

Naast het gebruik van de verplichte winterbanden voor winterse weersomstandigheden, moet je op sommige bergwegen ook kettingen om je banden leggen, indien de situatie daar om vraagt. Dit wordt aangegeven met een blauw, rond verkeersbord waarop een afbeelding staat van een witte autoband met een ketting. Vergeet dus niet om sneeuwkettingen mee te nemen wanneer je in de winter naar berggebieden in Duitsland rijdt. Het gebruik van kunststof kettingen is toegelaten, voor zover ze aan de wettelijke eisen voldoen. Met kettingen om de banden van je auto is de maximumsnelheid beperkt tot 50 kilometer per uur. Let hier dus goed op.

Verplichte winteruitrusting in je auto

Wanneer je in de winter op Duitse wegen rijdt, ben je ook verplicht om een volledige winteruitrusting in je auto te voorzien. Deze uitrusting moet het de bestuurder mogelijk maken om in alle omstandigheden een maximale zichtbaarheid op de weg te verkrijgen. De uitrusting bestaat minimaal uit ruitensproeiervloeistof met antivries en goed werkende ruitenwissers. Let er ook op dat je autoruiten goed schoongemaakt zijn, volledig vrij van sneeuw en ijs. Neem dus een paar ijskrabbers en een ontdooimiddel mee. Rijden met niet goed schoongemaakte ramen kan een boete opleveren.

Boete bij onjuiste winterbanden

De Duitse wetgeving voorziet in strenge boetes voor wie de verplichtingen rond de speciale banden en adequate uitrusting niet naleeft. Je kunt een boete verwachten van 60 euro als blijkt dat je met ongeschikte banden rondrijdt. De Duitse politie is nog strenger wanneer je het verkeer belemmert omdat je niet de juiste aangepaste banden om je wielen hebt liggen. In zo'n geval ben je 80 euro kwijt. De politie kan je verplichten om je wagen aan de kant van de weg te zetten en je verbieden om verder te rijden. Als er sprake is van hinder of gevaar, heb je bovendien per overtreding één strafpunt te pakken. Die strafpunten worden geregistreerd in het Duitse rijbewijsregister in Flensburg. Bij 18 strafpunten mag je in Duitsland de weg niet meer op. Wanneer je pech hebt en een lekke band moet vervangen, is het toegestaan om tijdelijk een reservewiel te gebruiken met een zomerband. Je moet dan wel bij de eerste de beste gelegenheid opnieuw een geschikte band voor winteromstandigheden laten plaatsen.




Over de schrijver
Sinds 2002 kom ik al regelmatig in Winterberg. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Sinds 2011 werd dat steeds meer omdat we daar een appartement kochten. In 2017 hebben we ons bedrijf daar gevestigd en zijn we heel vaak in Winterberg te vinden. Winterberg vind ik geweldig, de natuur, de bergen, de frisse lucht, de mensen. Eigenlijk kan ik niet zonder Winterberg. Mijn doel is mijn passie voor Winterberg te delen met zoveel mogelijk anderen.
Reactie plaatsen