Is Winterberg sneeuwzeker

Is Winterberg sneeuwzeker

Skiliftkarussell Winterberg garandeert 90 skibare dagen per seizoen en sneeuw op (een deel) van de pistes van half de december tot half maart. Dit wordt bereikt door onder andere de inzet van 400 sneeuwkanonnen en de modernste technieken op het gebied van sneeuw maken.

Slechte weersvoorspelling
We krijgen vaak vragen van bezorgde vakantiegangers die twijfelen of hun skivakantie of skiweekend wel door kan gaan omdat de weersvooruitzichten er niet goed uitzien. Uit jarenlange ervaring kunnen wij melden dat het meestal heel erg meevalt. Als je dit artikel doorleest leggen we uit waarom en hoe dat komt.

Dit neemt niet weg dat ook in Winterberg de wintersportomstandigheden weleens slecht zijn met maar een paar beschikbare skiliften en pistes.

Maar de belangrijkste vraag!
Wat beïnvloedt de sneeuwzekerheid in Winterberg en waarom kun je bijna altijd toch skien in Winterberg? Hieronder volgt de uitleg.

Pistecondities:
Doordat in Winterberg zo snel als dat mogelijk is begonnen wordt met sneeuw produceren ligt er al snel en vroeg in het seizoen een behoorlijke laag die vaak ook nog eens aangevuld wordt met natuursneeuw.

Door vorst in de grond en de sneeuwlaag die als isolatielaag hiervoor fungeert, zal bij warm weer met temperaturen boven nul, de sneeuwlaag maar heel langzaam afnemen. Dat duurt dan (afhankelijk van de dikte van de sneeuwlaag) echt weken tot meer dan een maand.

Investeringen
Ieder jaar wordt geinvesteerd in de modernse apparatuur in het hele skigebied. Een voorbeeld is dat oude sneeuwkanonnen worden vervangen door nieuwe die stiller, zuiniger en efficienter zijn. Daarnaast zijn de pistenbully's nu voorzien van een gps-systeem om de pistes optimaal te kunnen prepareren en waar nodig repareren. Met GPS kan ook de dikte van de sneeuwlaag over de hele piste gemeten worden waardoor alleen op plekken waar dat nodig is sneeuw naartoe geschoven of gespoten kan worden.

Sneeuwkanonnen
De sneeuwkanonnen kunnen aan vanaf -2 of -3 (dit ligt aan meer zaken dan alleen de temperatuur). Afhankelijk van de omstandigheden kan er tussen de 3-8 cm sneeuw per 24 uur geproduceerd worden.

Een ander voordeel van sneeuwkanonnen is dat ze sneeuw produceren die veel compacter is dan natuursneeuw. Daardoor blijft sneeuwkanonnensneeuw veel langer liggen, ook bij temperaturen die dik boven nul zijn en zelfs bij regen.

Snowfactories:
Daarnaast zijn er nu een aantal 'snowfactories' naast verschillende pistes gebouwd. Sinds 2019 zijn er een aantal snow factoring actief in Winterberg. Dit zijn machines die sneeuw/ijs kunnen maken bij temperaturen boven nul. In de machines wordt een soort schaafijs gemaakt dat daarna door buizen naar buiten gespoten wordt.

Wat er uitkomt houdt het midden tussen sneeuw en ijs en wordt op grote hopen gespoten. Als er een bergje is ontstaan wordt het uitgereden en fijngemaakt door de pistenbullies. De laag die hiermee ontstaat is zeer compact en blijft lang in takt. Hiermee wordt al eind oktober/begin november begonnen. Eind november gaan daardoor een aantal pistes/liften met deze snowfactories al open. In 2021 bv gingen de eerste liften 27 november open.

Door de sneeuwfactories gedurende het hele seizoen in te zetten wanneer nodig blijf de sneeuwlaag altijd voldoende om te kunnen skien.

Kennis:
Ook is de kennis van het sneeuwmaken enorm vergroot en doet men er in Winterberg alles aan om de sneeuwhoogte- en kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Doel is om het skigebied in Winterberg jaarlijks de liften en pistes minimaal open te hebben van half december tot eind maart.

Door de genoemde redenen hierboven wordt Winterberg wel steeds sneeuwzekerder. Het komt steeds vaker voor dat het skigebied eerder dan half december open kan (in 2021 waren de eerste liften al op 27 november open) en later dichtgaat (in 2021 kon tot ver in april geskied worden).

Door in het begin van het winterseizoen, wanneer de omstandigheden daar al goed voor zijn, zoveel mogelijk sneeuw te produceren wordt de basis gelegd voor het hele skiseizoen (zie de uitleg bovenaan dit artikel).

Deze foto is van 6 december 2021. De hele maand december zijn meer dan de helft tot bijna alle skiliften en pistes open geweest.

Sneeuwzekerheid Winterberg
Winterberg is dus behoorlijk sneeuwzeker geworden en je kunt met een gerust hart je wintersportvakantie naar Winterberg boeken. Over het algemeen kun je skien van begin december tm eind maart (en soms tot in april). Wil je absoluut zeker zijn dat je kunt skiën boek dan een overnachting met annuleringsmogelijkheid zodat bij slechte omstandigheden kunt annuleren.


Hoe gaat het maken van sneeuw in zijn werk?

Deze uitleg is wat technischer. Vind je dat te ver gaan dan kun je naar beneden scrollen om de laatste algemene info te lezen

1. Hoe wordt kunstsneeuw (technische sneeuw) gemaakt?
Door water heel fijn te vernevelen en in de lucht te spuiten via sneeuwkanonnen of lansen. Wanneer deze druppeltjes naar beneden vallen, bevriezen ze tot sneeuwkristallen. Door de plots lagere druk en kou buiten bevriezen de druppels tot kleine ijsbolletjes: kunstsneeuw. Dat werkt overigens alleen als het buiten een paar graden vriest.

2. Welke omstandigheden zijn nodig voor het maken van technische (kunstsneeuw) sneeuw?
De ideale condities voor het maken van technische sneeuw zijn droge lucht en temperaturen onder nul. Temperatuur en luchtvochtigheid (natteboltemperatuur) bepalen samen of er wel of geen sneeuw gemaakt kan worden.

3. Wat voor water wordt er gebruikt?
Er wordt regenwater gebruikt voor de productie van technische sneeuw. Er worden geen schadelijke stoffen aan het water toegevoegd. In Winterberg is het water afkomstig uit speciaal aangelegde stuwmeren of Speicherteigen die smelt- en regenwater opvangen en bewaren tot het nodig is voor gebruik.

4. Waarom voelt technische sneeuw anders aan dan natuursneeuw?
Door het verschil in dichtheid voelt een piste met technische sneeuw anders aan dan een piste met natuursneeuw. Een kubieke meter natuursneeuw weegt tussen de 40 en 12 kilo, technische sneeuw kan 360 tot 400 kilo wegen. De dichtheid is dus wel vijf tot tien keer hoger!

5. Hoe krijg je een perfecte piste?
Met een mix van natuurlijke en technische sneeuw kan een piste optimaal worden geprepareerd. De pistenbully’s prepareren de pistes dagelijks, waardoor deze er het hele seizoen perfect bij liggen. Tegelijkertijd wordt de sneeuw geëgaliseerd, platgedrukt en geribbeld.

6. Is de kwaliteit van technische sneeuw altijd hetzelfde?
De kwaliteit van technische sneeuw is uit te drukken in 10 niveaus. Sneeuw van niveau 9 of 10 is zeer nat, terwijl niveau 1 en 2 zeer droog zijn. Om een perfect geprepareerde piste te krijgen is niveau 5 ideaal.

7. Hoeveel sneeuw is nodig om te kunnen skiën?
Dit is afhankelijk van factoren als de ligging en de hellingsgraad. Voor een glooiende, blauwe piste op het noorden is 20-30 centimeter sneeuw al genoeg om te kunnen skiën. Een steile zwarte piste die vol in de zon ligt, heeft een veel dikkere sneeuwlaag nodig.

8. Hoe meet men de dikte van de sneeuwlaag?
Pistenbully’s zijn tegenwoordig voorzien van GPS-apparatuur om de afstand tussen het voertuig en de ondergrond te kunnen meten. Op deze manier kan precies bepaald worden hoe dik de sneeuwlaag is. Aan de hand van deze gegevens kan er worden besloten om specifieke plekken extra te besneeuwen.

9. Wat voor soorten sneeuwkanonnen zijn er?
Er zijn een aantal verschillende type sneeuwkanonnen. Er bv wordt gebruik gemaakt van lansen en (mobiele) sneeuwkanonnen. Lansen zijn zeer doelgericht en efficiënt, ze slingeren de druppeltjes niet de lucht in, maar spuiten ze tot een hoogte van 9,5 meter op.

Sneeuwkanonnen slingeren de druppeltjes ver in de omgeving en worden ingezet bij brede pistes en wind. Naast deze sneeuwkanonnen worden er nu plaatselijk sneeuwmachines ingezet die bij enkele graden boven nu ook sneeuw kunnen produceren. Hiermee kan een basis gelegd worden op enkele (cruciale pistes) voor het begin van het skiseizoen.


10. Reinheitsgebot!
Oostenrijk en Duitsland kennen een Reinheitsgebot: water voor kunstsneeuw mag niet vervuild zijn en geen toevoegingen bevatten. Frankrijk, Italië en de VS kennen zo’n gebod niet en daar zijn sommige hulpstoffen toegestaan.

Een bekende toevoeging is Snomax, een gesteriliseerde en gevriesdroogde bacteriekweek. Het bevat de bacterie Pseudomonas syringae, die een eiwit produceert dat ijsvorming versnelt. Een natuurlijk product, zegt de fabrikant. Dit mag in Duitsland niet.

Andere activiteiten in Winterberg
Naast skien en snowboarden zijn er, ook in de winter, nog heel veel andere activiteiten te beleven. Denk aan rodelen, zwemmen, paintballen, karten en nog veel meer. We hebben een overzicht met 20 activiteiten samengesteld. Hierbij de lijst met Activiteiten in Winterberg 

Deze foto is gemaakt op 6 april 2021 tijdens het avondskien.


ps. de getoonde foto's zijn onze eigen foto's

Deel dit bericht met andere geinteresseerden

Disclaimer: aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Over de schrijver
Sinds 2002 kom ik al regelmatig in Winterberg. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Sinds 2011 werd dat steeds meer omdat we daar een appartement kochten. In 2017 hebben we ons bedrijf daar gevestigd en zijn we heel vaak in Winterberg te vinden. Winterberg vind ik geweldig, de natuur, de bergen, de frisse lucht, de mensen. Eigenlijk kan ik niet zonder Winterberg. Mijn doel is mijn passie voor Winterberg te delen met zoveel mogelijk anderen.
Sophie
Door

Sophie

op 19 Feb 2022

Hallo, Hebben jullie info i.v.m. de coronapas. Ik zou 1maart naar Winterberg komen maar ben gevaccineerd met Johnston en phizer. Kan ik overal terecht of blijf ik beter thuis. Ik kan nergens informatie vinden na het nieuws bij ons op tv. Het hotel reageert ook niet. Ben een beetje ongerust. Alvast bedankt

Ingrid
Sophie
Door

Sophie

op 19 Feb 2022

Bedankt

Harry vd Berg
Door

Harry vd Berg

op 11 Nov 2022

Klein puntje: Voor heel vlakke pistes is een laagje van 5 cm motsneeuw of 10 cm gewone sneeuw al voldoende bij een ondergrond van gras, zoals de Herrloh

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Nov 2022

Beste Harry, bedankt ook voor je input.

Reactie plaatsen