Kerst en Oud&Nieuw in Winterberg vieren

Kerst en Oud&Nieuw in Winterberg vieren

In Duitsland wordt erg veel tijd besteed aan Kerst en Oud&Nieuw. Over het algemeen kent en viert men Sinterklaas niet. Er wordt direct begonnen met alles in kerstsfeer te brengen.

INHOUD

Kerstmarkt Winterberg

Ieder jaar is er ook een gezellige Kerstmarkt "Winterdorf" in Winterberg. De data verschillen ietsje per jaar. Maar je kunt er vanuit gaan dat de kerstmarkt geopend is van half december tot begin januari. Er staan allemaal gezellige houten hutjes met eten en drinken, kerstversiering, een enorme kerstboom en kerst- en live muziek.

Ook in de dorpjes rondom Winterberg zoals Niedersfeld en Zuchsen zijn kerstmarktjes.

Kerstmarkt Soest

Duitsland staat natuurlijk bekend om de gezellige kerstmarkten. Ook in de regio Sauerland zijn een aantal erg mooie kerstmarkten te vinden.

Een hele mooie en grotere kerstmarkt is te vinden in de plaats Soest (Duitsland), een uurtje rijden vanaf Winterberg. Soest heeft een hele mooie Altstadt (historisch centrum) waar de kerstmarkt gehouden wordt. Deze kerstmarkt is echt aan te bevelen en het uurtje rijden meer dan waard.

Daarnaast kun je ook leuk winkelen in Soest en zijn er hele gezellige cafeetjes en restaurantjes. Een overload aan knusheid!

Kerstvakantie Winterberg

De kerstvakantie is een van de drukste periodes in het winterseizoen in Winterberg. De prijzen van accomodaties zijn dan ook een stuk hoger. Vooral de accomodaties aan en vlakbij de pistes en op de luxe vakantieparken.

TIP
Ben je van plan om in de kerstvakantie naar Winterberg te gaan zorg dan dat je heel vroeg, bij voorkeur aan het begin van het jaar, je accomodatie boekt. Vooral de populaire accomodaties bij de pistes en de bekende vakantieparken zijn heel snel volgeboekt. Wij zien regelmatig dat in januari al veel geboekt wordt voor de kerstvakantie 11 maanden later.

Gelukkig zijn er ook in de weken voor kerst volop accomodaties te boeken voor een vee lagere prijs. Suggesties vind je verderop in dit artikel

Goedkoop overnachten Winterberg

Een alternatief voor de kerstvakantie is om in de eerste 3 weken van december naar Winterberg te gaan. Dat heeft een aantal voordelen.

 • het is een stuk rustiger op de pistes en in de winkels en restaurants
 • het is veel goedkoper dan in de kerstvakantie
 • alles is wel al in kerstsfeer
 • de kerstmarkt in Soest is al open
 • het skigebied gaat meestal het eerste maar zeker het tweede weekend van december open (en soms zelfs eerder).

Is Winterberg sneeuwzeker in de kerstvakantie?

Wat de wintersport betreft is het doel van Skiliftkarussell Winterberg om ieder jaar eind november of begin december open te gaan. Er wordt dan alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk pistes klaar te hebben. We zijn niet alleen afhankelijk van natuursneeuw. Er zijn rond de 400 sneeuwkanonnen in het hele skigebied en die gaan aan zodra het enkele graden onder nul is.

Daarnaast zijn er 'snow-factories' geïnstalleerd bij enkele pistes. Het voordeel hiervan is dat deze machines bij temperaturen boven nul sneeuw kunnen maken.

Het aantal skiliften en pistes dat geopend is met Kerst verschilt per jaar en is natuurlijk erg afhankelijk van het weer.

Lees onderaan  de wintersport omstandigheden in de kerstvakantie vanaf 2016.

Skiën in de kerstvakantie in Winterberg

Kun je skiën in Winterberg in de kerstvakantie. Dit is ieder jaar natuurlijk DE VRAAG

Wat is er nu mooier dan een witte kerst en dan lekker kunnen skiën! We hopen altijd op een laagje natuursneeuw waarna de sneeuwkanonnen het aan kunnen vullen. Of dit mogelijk is verschilt echt per jaar. Mocht het een jaar wat minder zijn met de sneeuw en skimogelijkheden met Kerst dan is het alsnog super gezellig in Winterberg.

Maarrrr.….. de laatste jaren is het altijd mogelijk geweest om in de kerstvakantie te skien in Winterberg. Onderaan deze blog vind je een overzicht van de wintersportmogelijkheden in de kerstvakantie vanaf 2016.

Activiteiten in de winter in Winterberg

Naast de bekende wintersporten als skiën, snowboarden en langlaufen zijn er ook nog voldoende andere activiteiten. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Een kleine greep uit de mogelijkheden: lasergamen, overdekt karten, paintballen, zwemmen, wandelen, rodelen, wellness, ziplinen en nog veel meer.

Overnachtingen in Winterberg

Welke wijken in Winterberg?

Ben je op zoek naar een appartement (of hotel) bij de skipistes? Kies dan voor de wijken bij de Kappeberg, Fichtenweg, Dr.-Suren-Strasse en Am Waltenberg (het hoogste deel, het laagste deel bij het centrum ligt wat verder van de pistes).

Tips voor overnachtingen:

Appartementen, huizen, campings en hotels in Winterberg 

Hierbij enkele suggesties van goed bekend staande accomodaties. Wil je meer info, foto's en prijzen weten? Onderaan heb je de mogelijkheid om naar alle overnachtingsmogelijkheden te gaan.

 •  Kappeberg Lodge en Poppenberg Lodge
  Wat is er leuker dan Kerst of Oud&Nieuw met familie en/of vrienden samen te vieren in een gezellig en luxe appartement vlakbij de piste. De appartementen Kappeberg Lodge en Poppenberg Lodge liggen vlakbij de pistes en skiliften en zijn geschikt voor 8 personen.

 • Der Brabander
  Het meest bekende hotel van Winterberg en verre omgeving. Een begrip kunnen we wel zeggen Dit hotel biedt naast hotelkamers ook appartementen aan aan de piste. Ook heeft het een eigen skiverhuur, eigen skilessen, eigen apres-skihut, wellness, zwembad en diverse restaurants. Het ligt erg centraal aan de piste en op loopafstand van het centrum van Winterberg.

 • Landal Park
  Een van de meest populaire plekken in deze periode is het Landal Park. Het ligt ideaal, aan de piste en het park heeft enorm veel faciliteiten zoals een zwembad, restaurant, kleine supermarkt en skiverhuur. Helaas is het snel vol en als je niet op tijd bent vis je achter het net. Wil je hier graag naar toe dan is het advies om op tijd te boeken. Er zijn huizen voor 4 - 12 personen.

 • Hotels aan de piste
  Er zijn ook een aantal hotels die aan de piste liggen. Denk hierbij het bekende Hotel Der Brabander. Ook hotel Herrloh en Winterberg Resort liggen bij de pistes.

 • Vakantiewoningen- en appartementen
  Via diverse (lokale) verhuurbedrijven kun je ook mooie appartementen en vakantiehuizen boeken. Daarnaast zijn er ook particuliere verhuurders die hun vakantieappartment of huis te huur aanbieden.

 • All Inclusive hotels
  Met Kerst kan een all-inclusive hotel natuurlijk ook heel fijn zijn. Je hoeft nergens meer aan te denken, na het skien hoef je geen boodschappen meer te doen of te koken. Winterberg heeft ook een aantal all-inclusive hotels: bijvoorbeeld Hotel Winterberg Resort, Enjoy hotels, en Markt Alm Lodge hotel

 • Bekende vakantieparken
  Wil je liever op een vakantiepark verblijven met bv een zwembad, winkeltjes, animatie en andere faciliteiten? Dan biedt Winterberg  een aantal bekende vakantieparken zoals: Center Parcs, Uplandparcs, Landal en Roompot.

 • Wintercampings Winterberg
  Winterberg heeft zelf 2 (winter)campings aan de piste met camper- en caravanplaatsen. Daarnaast zijn er ook campings in omliggende dorpen.

In welk deel van Winterberg kun je het beste boeken
Ben je op zoek naar een appartement (of hotel) bij de skipistes? Kies dan voor de wijken bij de Kappeberg, Fichtenweg, Dr.-Suren-Strasse en Am Waltenberg (het hoogste deel).

Zelf zoeken naar de bovengenoemd accommodaties?
Wij hebben alle accomodaties voor je uitgezocht en naar de bovengenoemde soorten ingedeeld. Zo kun je makkelijk een keus maken en hoef je niet eindeloos te scrollen. Ook de skidorpen rondom Winterberg (zoals bv Neuastenberg, Altastenberg, Niedersfed etc) zijn opgenomen in dit overzicht.

Ga hier naar het overzicht van alle accomodaties in Winterberg en omgeving


Huur je ski’s op tijd

Vooral in drukke periodes zoals de kerstvakantie, voorjaarsvakantie en enkele populaire weekenden gaat het snel met de verhuur van skimateriaal ter plaatse. Reserveer daarom in Nederland alvast je ski’s/snowboards, schoenen etc. bij SKISET.NL

Je kunt van tevoren ONLINE vanuit Nederland in Winterberg je materiaal huren en afhalen op de dag van aankomst in Winterberg. Met 24 uur voor je 1ste skidag annuleringsmogelijkheid en korting tot 40%

Ga naar Skiset.nl, risicoloos ski’s huren 


Sneeuwcondities kerstvakantie in Winterberg

Hier komen ze dan: de sneeuwcondities met Kerst in de afgelopen jaren! Zo krijg je een idee van of er geskied kan worden in de kerstvakantie.

Wintersportseizoen 2023/2024

Update 22 december 2023
Per 22 december zijn er 14 liften geopend en 20km van 27km pistes.

Update 9 december 2023
Per 9 december zijn er 20 liften geopend en ligt er 60cm sneeuw. Totaal 27 km van de 27 km pistes is open.

27 November 2023
Eind oktober zijn de sneeuwfabrieken aangegaan op enkele piste.
Laatste week november sneeuwt het bijna onophoudelijk. Dit geeft ongeveer 30-40 cm natuursneeuw. Daarnaast is het een aantal nachten (en dagen) koud genoeg om de sneeuwkanonnen aan te zetten.
1 december gaan de eerste skiliften open

Wintersportseizoen 2022/2023

Kerst in Winterberg 2023
Update 22 december 2023
22 december zijn er 14 liften open
22 december ligt er 50cm sneeuw
9 december zijn er 20 liften open
1 december zijn de eerste liften opengegaan.

Update 30 november 2023
Vanaf eind oktober staan de snowfactories aan om sneeuw te produceren. Laatste week november 2023 heeft het enorm gesneeuwd en konden ook de sneeuwkanonnen aan. Daardoor lag er 1 december zo’n 60cm sneeuw.

Kerst in Winterberg 2022
Update 30 december 2022
De afgelopen dagen hebben de sneeuwhoogstes op de piste de 50cm bereikt! Ideaal voor de kerstvakantie. De meeste liften zijn geopend.

Update 16-12-2022
In het weekend van 16 - 18 december zullen bijna alle liften open zijn of opengaan. Het is al weken erg koud en daarnaast is er natuursneeuw gevallen. Het ziet er dus qua skimogelijkheden voor de kerstvakantie prima uit en dit jaar is zelfs uitgeroepen tot het beste jaar sinds 2010 door Skiliftkarussell Winterberg.

Er is op dit moment nog geen ‘flutlicht’ skien (avondskien). Verwachting is dat dit na de kerst van start zal gaan.

Update 6-12-2022
Sinds 2 december staan bijna alle sneeuwkanonnen weer aan en in de nacht van 2 op 3 december heeft het gesneeuwd. Er zijn per 2 december 2022 ook 2 liften open: nr. 5 Poppenberg en nr. 12 Rauher Busch en per 6 december is daar lift nr. 6 Bure Herrloh aan toegevoegd. Deze 3 pistes zijn nu met elkaar verbonden.

Vanaf begin november is er gestart met het maken van sneeuw met de snowfactories op een aantal pisten, waaronder Rauher Busch en Poppenberg. In het weekend van 18-20 november was het behoorlijk koud (tot -7) en konden de sneeuwkanonnen in het hele gebied aan. Er is ook iets natuursneeuw gevallen.

Wintersportseizoen 2021//2022

Kerst in Winterberg 2021
Vanaf november 2021 wordt er al sneeuw gemaakt met de snowfactories met gedurende november al enkele sneeuwbuiten. Op 27 november zijn de eerste 2 pistes en liften open gegaan. Dit zijn de Poppenberg nr 5 en de Rauher Busch nr 12.  Snel daarna volgden nog een aantal andere pistes. In de kerstvakantie waren er ruim 20 liften en pistes geopend.

Wintersportseizoen 2020/2021

Kerst in Winterberg 2020
Helaas is alles dicht door de Corona maatregelen. Dat is extra jammer omdat de sneeuw- en pistekwaliteit fantastisch is. Het sneeuwt bijna onophoudelijk vanaf begin november. Begin januari lag er 60 cm natuursneeuw. Dit weer is doorgegaan tot eind januari 2021 met een piek van zo'n 70cm sneeuw op de piste. In maart mochten de pistes weer open en een aantal pistes zijn open gebleven tot in de 3de week april!

Wintersportseizoen 2019/2020

Kerst in Winterberg 2019
Update 09-12-2019
Er wordt op de pistes al hard gewerkt om sneeuw te maken en daarbij werkt de natuur ook een handje mee. Op 9 december heeft het flink gesneeuwd in de avond. Maar we hebben nog een aantal weken te gaan dus heb blijft nog een beetje spannend.

Update 18-12-2019
De afgelopen dagen heeft het weer lekker gesneeuwd waardoor er inmiddels zo'n 25 cm sneeuw op de pistes ligt (aangevuld door de sneeuwkanonnen).

Update 29-12-2019
Helaas heeft het nauwelijks meer gesneeuwd. De sneeuw op de piste wordt in stand gehouden door de sneeuwkanonnen en de sneeuwfabriek. Helaas zijn er maar een paar liften en pistes open

Wintersportseizoenen 2016 tot 2018

Kerst in Winterberg 2018
Update 27-12-201
De sneeuwkanonnen hebben net na de kerstdagen weer een nacht aangestaan. Helaas zijn de temperaturen ook net boven nul. Dit beïnvloed niet de sneeuwhoogte en skimogelijkheden op de pistes.  Helaas wel de sneeuw in het centrum en naast de pistes. De pistes en sneeuwcondities zijn nog steeds goed en de er draaien nog steeds 15 liften. Van de pistes is 25 km van de 27,5 km open. De sneeuwhoogte is 30 cm.

Update 24-12-2018
De sneeuwkanonnen staan weer aan sinds een uur of 17. Er draaien inmiddels 15 liften en er ligt ongeveer 30-35 cm sneeuw. De afgelopen dagen is het flink boven 0 geweest en heeft het ook veel geregend. Gelukkig heeft de sneeuw het op de pistes goed gehouden.

Update 18-12-2018
Dit jaar is het nog niet helemaal duidelijk. In de weken voor Kerst (10 tot 16 december) is het erg koud geweest en heeft het aardig gesneeuwd. Er zijn 5 liften open gegaan op 15 december en tot en met 16 december hebben de kanonnen dag en nacht aan gestaan. Op 17 december lag er gemiddeld 40 cm op de pistes. Dit alles om zoveel mogelijk geprepareerde pistes in de kerstvakantie open te hebben.

Kerst in Winterberg 2017
Dit was qua wintersportomstandigheden met Kerst en Oud&Nieuw een top jaar.
25 van de 26 liften draaien en alle pistes zijn geopend. Het had in de maand voor Kerst al behoorlijk gesneeuwd en ook de sneeuwkanonnen hadden flink aangestaan. Al met al een prima kerstvakantie om te skien in Winterberg.

Kerst in Winterberg 2016
In 2016 was het in de kerstvakantie niet zo geweldig. Er kon wel geskied worden maar er waren niet zoveel liften open waardoor het ook erg druk was op de pistes die wel geopend waren.

** In bovenstaand artikel staan een aantal affiliate links. Door via deze links je accomodaties te boeken ontvang ik een kleine commissie waarmee ik de informatie op deze website up-to-date kan houden.


Over de schrijver
Sinds 2002 kom ik al regelmatig in Winterberg. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Sinds 2011 werd dat steeds meer omdat we daar een appartement kochten. In 2017 hebben we ons bedrijf daar gevestigd en zijn we heel vaak in Winterberg te vinden. Winterberg vind ik geweldig, de natuur, de bergen, de frisse lucht, de mensen. Eigenlijk kan ik niet zonder Winterberg. Mijn doel is mijn passie voor Winterberg te delen met zoveel mogelijk anderen.
Reactie plaatsen