Skigebied Winterberg

Skigebied Winterberg

Welke info vind je in dit artikel:

De officiële naam van het skigebied in Winterberg is Skiliftkarussell Winterberg. Het skigebied van Winterberg bestaat uit een aantal 'skidorpen': Winterberg, Altastenberg en Neuastenberg. Deze skidorpen maken allemaal gebruik van dezelfde skipas en er rijdt een skishuttle tussen de dorpen. 

Daarnaast zijn deze skidorpen allemaal onderdeel van het nog grotere skigebied Wintersport Arena Sauerland met in totaal zo'n 75 skiliften en 97 afdalingen. Dit gebied bespreken we verderop in dit artikel.

Ook zijn er langlaufmogelijkheden in het skigebied Winterberg en in Wintersport Arena Sauerland. Meer informatie hierover vind je onderaan dit artikel.


Wanneer gaan in Winterberg de pistes open

De officiële opening van het skigebied Skiliftkarussell Winterberg is half december of tweede weekend December. Maar het komt ook wel voor dat een aantal skipistes en skiliften eerder opengaan doordat er al sneeuw ligt. Dit kan omdat er sinds een aantal jaar ‘Snow Factories‘ bij een aantal pistes staan en deze kunnen sneeuw produceren ook als de temperatuur boven nul is. In 2021 bv waren de eerste 3 pistes op 27 november open.

Liften en afdalingen in skigebied Winterberg

Het skigebied Winterberg heeft inmiddels een flink aantal skiliften (en rodelliften) en afdalingen:

 • Winterberg: 27 liften, 34 afdalingen en 27,5 km piste
  • 16 liften met blauwe afdalingen
  • 9 liften met rode afdalingen
  • 2 liften met zwarte afdalingen
 • Altastenberg: 7 liften, 17 afdalingen en 11 km piste
  • 6 blauwe afdalingen
  • 8 rode afdalingen
  • 2 zwarte afdalingen
 • Neuastenberg: 11 liften, 16 afdalingen en 8 km piste
  • 8 blauwe afdalingen
  • 3 blauw-rode afdalnigen
  • 2 rode afdalingen
  • 4 zwarte afdalingen
  • Neuastenberg heeft ook een Funpark
 • Familieskigebied Sahnehang: 3 liften, 2 afdalingen, 1 km piste
  • alleen blauwe afdalingen en een rodellift.
 • Rodelparadijs Ruhrquelle: 2 liften, 2 afdalingen om te rodelen

Totaal biedt dit skigebied 45 skiliften, 67 afdalingen en 47 km skipiste en daarnaast nog de rodelliften.

Pistes

Het skigebied is ideaal voor beginners vanwege het groot aantal blauwe afdalingen. Maar ook de meer gevorderde skiers en snowboarders komen aan hun trekken op de rode en zwarte pistes.

Een van de mooiste blauwe pistes is de Waldschneise. Deze piste loopt door het bos op de Kappeberg. De piste bevat een paar wat steilere stukken maar is voor beginners toch goed te doen. Het is de blauwe afdaling van skilift nummer 14.

Ben je beginner en wil je overstappen op een rode piste? Dan is de QuickJet afdaling de beste keuze. Hij is relatief kort, erg breed en toch ook een beetje stijl. Je hebt dus alle ruimte om met bochten deze rode piste te bedwingen. Dit is de rode afdaling bij skilift nummer 3.

Blauwe pistes Winterberg

Overzicht van aaneengesloten blauwe pistes voor beginners.

Ben je beginner en wil je alleen op de blauwe pistes dan kun je de volgende pistes nemen.

Parkeren P5:
Met lift 11 naar boven naar de Bremberg. Daarna heb je de keuze uit de liften 25, 9, 10, 10a/10b die allemaal naar een blauwe piste leiden. Lift 11 zelf leidt ook naar een blauwe piste.

Horeca bij deze optie is Nordhang Jause aan P5

Parkeren P1 (Brabander)
Met lift 17, 18 of 19 omhoog. Bovenaan kun je weer dezelfde piste naar beneden nemen of via een doorgang bovenaan naar piste bij lift 12 gaan. Dat is ook een blauwe piste. Deze optie is de meest makkelijke.

Een andere mogelijkheid is om bij hotel de Brabander aan de linkerkant  naar beneden te gaan en een grote bocht naar rechts nemen. Dan kom je bij de lift QuickJet liftnr. 3. Bovenaan deze lift ’loop’ je iets omhoog naar links. Daar vind je weer een blauwe afdaling naar transportband 10a of iets verder naar stoeltjeslift 10. Bovenaan lift 10 zijn weer 2 (lange) blauwe pistes: Schneewittchen en Brembergkopf II

Horeca bij deze optie is Herrloh Hutte, de Schanze of Bremberg Klause

Parkeren P2
Hier kun je lift 10 nemen naar de Bremberg en van daar de pistes bij lift 11 en 25. Of onderaan 10 naar lift 10a/10b.

Horeca bij deze optie is de Bremberg Klause

Parkeren P6:
Met lift 12 naar boven dan kun je of dezelfde piste weer nemen of via de doorgang links bovenaan naar de blauwe pistes van de Brabander gaan. Als je deze helling naar beneden neemt richting hotel de Brabander kun je beneden rechts aanhouden en een grote bocht naar rechts nemen. Dan kom je bij de lift QuickJet liftnr. 3. Bovenaan deze lift ’loop’ je iets omhoog naar links. Daar vind je weer een blauwe afdaling naar transportband 10a of iets verder naar stoeltjeslift 10. Bovenaan lift 10 zijn weer 2 (lange) blauwe pistes: Schneewittchen en Brembergkopf II (met 2 liften 11 en 25).

Horeca bij deze optie is Alm Salettl en restaurant Rauher Busch bij P6.

Kinderland Winterberg

Voor kinderen die beginnen met skien is er het Kinderland, hier wordt ook les gegeven. Het is te vinden bij de Remmeswiese 10. Je kunt parkeren bij P6 en dan links van de camping en piste naar boven lopen via de smalle weg. Of bij de Brabander rechts omhoog lopen en dan de weg bovenaan naar links gaan.

Je kunt hier ook met je eigen slee gaan sleeen.

De piste is verdeeld in 2 delen met in het midden een transportband om weer omhoog te komen. De linkerkant is voor de skiërtjes en de rechtkant voor de sleetjes.

Op het skilift-overzicht is dit lift 21.

Online ski’s huren

Het makkelijkst en meest veilig (de gecertificeerde skiverhuurders in Winterberg hebben in drukke tijden weleens tekort aan verhuursets) is om vooraf je ski’s te reserveren in Winterberg. Voordeel is ook dat je je auto in Nederland niet met ski’s, schoenen, helmen en stokken hoeft vol te stouwen.

Het bedrijf SKISET verhuurt ski’s in alle bekende en minder bekende wintersportplaatsen in Europa, dus ook in Winterberg. Ga je ook weleens skien in bv Frankrijk of Oostenrijk ook dan kun je bij SKISET.NL je ski’s of snowboards huren. De website is in het Nederlands, wel zo makkelijk.

Op de dag van aankomst kun je je gereserveerde skies afhalen op 2 locaties in Winterberg, afhankelijk van waar je verblijft of gaat starten met skien.

In februari 2024 heeft Skiset een kortingsanctie met code: SKIFEV24

Naar online ski’s huren in Winterberg bij  Skiset.nl, nummer één in skiverhuur

Ski- en rodeltickets

Er is een groot aantal verschillende passen en aparte rodeltickets (voor de rodelbanen) beschikbaar. Dus voor ieder wat wils. In een apart artikel hebben we een overzicht gemaakt van alle beschikbare skipassen en hoe je die het beste kunt aanschaffen. Een kleine greep uit de mogelijkheden: ochtend- en middagkaarten, avondkaarten, puntenkaarten, dagkaarten, meerdagenkaarten, familiekaarten en groepskaarten.

Let op: voor de rodelliften kun je losse rodelkaarten kopen (als je geen skipas hebt) of met je skipas de rodellift in gaan.

Met een skipas van 1- of 2 dagen kun je al terecht in alle skidorpen in Winterberg (zoals hierboven genoemd) en gratis gebruik maken van de skishuttle.

Met een skipas van 3 dagen of meer kun je gebruik maken van alle skigebieden in Wintersport Arena Sauerland.

Skitickets- en passen kopen

Je kunt bij de kassa's bij de pistes, bij de ticketmachines bij de pistes en online je skipassen aanschaffen. Lees hier alles over het kopen van skipassen in Winterberg.

Skiliften:

In Winterberg zijn bijna alle liften moderne stoeltjesliften, varierend van 2- tot 8-persoons. In Neuastenberg, Altastenberg en Sahnehang zijn de meeste liften nog sleepliften met enkele stoeltjesliften.

Avondskien

Skien als het daglicht verdwenen is en de zon is ondergegaan. Het is een bijzondere ervaringen die je een keer gedaan moet hebben en die we dus zeker kunnen aanraden. In Winterberg en Neuastenberg is dat mogelijk. In Winterberg is er op dinsdag en vrijdag avondskien en Neuastenberg zelfs op woensdag, vrijdag en zaterdag. In Neuastenberg zijn er ook rodelliften open op vrijdag- en zaterdagavond.

In Winterberg zijn er met ingang van 2022 11 liften met verlichte pistes en in Neuastenberg 9 liften met verlichte pistes. Ook de skihutten langs de verlichte pistes zijn dan open tot cira 23.00 uur. Dit maakt het het grootste avondskigebied in Duitsland.

Let op: voor het avondskien moet je wel aparte skitickets kopen. Je kunt dus niet met je dagkaart 's avonds gaan skien.

Skihutten en apres-ski

In Winterberg vind je een aardig aantal skihutten aan de pistes. Tijdens het avondskien zijn de skihutten ook open (aan de geopende pistes). Wil je weten waar je alle skihutten langs de pistes kunt vinden en waar de leukste apres-ski te vinden is? Ga dan naar ons overzicht met alle skihutten en leukste apres-ski in Winterberg

Hoe sneeuwzeker is Winterberg

Je zult je afvragen is Winterberg wel sneeuwzeker. Het ligt namelijk niet zo hoog. Dat valt heel erg mee. Er is de afgelopen 10 jaar enorm geinvesteerd in Winterberg en de skidorpen. Er is geinvesteerd in kennis en apparatuur waardoor Winterberg nog steeds 90 skibare dagen per seizoen garandeert. Wil je daar meer over weten ga dan naar de uitleg hierover in het artikel over Hoe Winterberg nog steeds zo sneeuwzeker is en blijft.

Wintersport Arena Sauerland

Wil je nog verder en meer mogelijkheden, meer liften, pistes en afwisseling? Neem dan de Wintersport Arena Sauerland skipas. Hiermee heb je toegang tot:

 • 75 skiliften
 • 97 afdalingen
 • 66 km piste
 • 32 km blauwe pistes
 • 28 km rode pistes
 • 6 km zwarte. pistes

Welke gebieden vallen hier onder:

 1. Winterberg
 2. Altastenberg
 3. Neuastenberg
 4. Sahnehang
 5. Ruhrquelle
 6. Willingen
 7. Zueschen
 8. Bodefeld Hunau

Bij skipassen vanaf 3 dagen zijn bij bovengenoemde skigebieden inbegrepen.

Langlaufen

In Winterberg en omgeving kun je, als de weeromstandigheden dat toelaten, ook heel goed langlaufen. Heb je zelf geen langlaufspullen dan kun je die huren bij de meeste reguliere skiverhuurbedrijven (zie hierboven) en ook diverse skischolen bieden de mogelijkheid om langlauflessen te volgen.

In Winterberg en omgeving kun je de volgende langlaufloipes vinden:

 • Winterberg: 6 km blauwe-, 21 km rode- en 20 km zwarte loipes. Deze vind je bij de Bremberg, Rauher Busch en Kuhlenberg.
 • Altastenberg: 5,5 km blauwe- en 14 km rode loipes
 • Langewiese: 5,5 km blauwe- en 16,5 km rode loipes
 • Neuastenberg/Lenneplatze: 3 km blauwe- en 3 km rode loipes
 • Niedersfeld: 5 km blauwe- en 6 km rode loipes
 • Zuschen: 2,5 km blauwe- en 22,5 rode loipes

  Overzichten

Hierbij de links naar prijzen van skitickets, skiverhuurbedrijven en skischolen

Prijzen van skitickets

Wil je een overzicht van alle prijzen ga dan naar ons overzicht met Prijzen van skitickets

Het huren van ski's, snowboards en langlaufski's

Er zijn een groot aantal verhuurbedrijven verspreid over het skigebied. Dus afhankelijk van waar je overnacht of waar je het liefst in een skilift stapt kun je je spullen huren.
Bekijk het overzicht van gecertificeerde Skiverhuurbedrijven hier.

Skischolen en skilessen

Wil je een overzicht van alle skischolen dan kun je ons overzicht  van gecertificeerde skischolen hier raadplegen. Over het algemeen kun je ook online reserveren.

Piste- en liftenkaart
Over de schrijver
Sinds 2002 kom ik al regelmatig in Winterberg. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Sinds 2011 werd dat steeds meer omdat we daar een appartement kochten. In 2017 hebben we ons bedrijf daar gevestigd en zijn we heel vaak in Winterberg te vinden. Winterberg vind ik geweldig, de natuur, de bergen, de frisse lucht, de mensen. Eigenlijk kan ik niet zonder Winterberg. Mijn doel is mijn passie voor Winterberg te delen met zoveel mogelijk anderen.
Reactie plaatsen