De regels omtrent sneeuwkettingen in Duitsland zijn soms wat onduidelijk. Hierbij geven we een uitgebreid overzicht over hoe en wat.
Zijn sneeuwkettingen verplicht in Winterberg
Ben je verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben?
Nee, je bent niet verplicht om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben. Maar er zijn soms wel wegen waar je ze wel verplicht bij je moet hebben. Deze wegen worden aangegeven met een blauw bord met een sneeuwketting erop. Na dit bord met een rode streep erdoor mogen de sneeuwkettingen er weer af gehaald worden.
Wanneer heb je sneeuwkettingen nodig in Winterberg
Daarnaast kan de situatie soms zo zijn (als er in enkele uren heel veel sneeuw is gevallen of als het glad is door ijzel) dat je met winterbanden alleen niet naar boven komt., zelfs niet met nieuwe winterbanden. Ook in Winterberg komt dit voor (niet vaak overigens).
Sneeuwkettingen bieden in dit geval meer grip en dus veiligheid. In deze situaties heb je echt sneeuwkettingen nodig. Het is dus wel verstandig om de juiste sneeuwkettingen bij je te hebben. Daarbij komt dat als je in een situatie komt dat je sneeuwkettingen nodig hebt en je niet verder kunt, de gevolgen voor jou zijn. Ook in geval van bv een ongeluk.
Soorten sneeuwkettingen
Er zijn verschillende maten en soorten sneeuwkettingen. De meeste zijn van metaal maar er zijn ook kunststof sneeuwkettingen en tegenwoordig 'easy-grip'.
Alle soorten sneeuwkettingen moeten wel aan de wettelijke eisen voldoen. Iedere maat band heeft weer zijn eigen maat sneeuwketting. Deze maten zijn over het algemeen te vinden in het handboek van de auto. Ook zijn er 'keuze-hulpen' online beschikbaar waar je de juiste maat voor jouw banden kunnen opzoeken. Over het algemeen is de maximum snelheid met sneeuwkettingen 50 km per uur. Dit kan echter weleens verschillen. Controleer dus de gebruiksaanwijzingen van de kettingen.
Prijzen van sneeuwkettingen
De prijzen variëren van rond de 30-40 euro voor de meest eenvoudige (metalen) sneeuwkettingen tot rond de 200 euro. Op marktplaats kun je vaak voor weinig sneeuwkettingen kopen.
Omleggen van sneeuwkettingen
1. Oefen in ieder geval een keer 'droog' voordat je op wintersport gaat.
Leg de kettingen die je hebt gekocht thuis een keertje om. Bekijk het mechanisme en leer de kettingen te begrijpen. Niets is moeilijker dan in het donker, in de kou, met sneeuw en ijs overal, uit te moeten vinden hoe de sneeuwkettingen werken.
2. Bekijk de situatie rustig en uitgebreid voordat je gaat beginnen met omleggen.
Bekijk rustig hoe de ketting zit, zorg ervoor dat de ketting niet in de knoop zit, en leg de kettingen rustig om je band heen. Dus niet even snel-snel, dan gaat het meestal verkeerd en duurt het uiteindelijk langer.
3. Na gebruik de sneeuwkettingen weer netjes opbergen.
Om het voorgaande punt makkelijker te maken, ruim je kettingen netjes op, zodat ze altijd klaar zijn voor gebruik en je ze niet uit de knoop moet halen als je ze nodig hebt.
4. Haal of schop sneeuw- en ijsklompen uit de wielkasten.
Hierdoor heb je meer ruimte om de sneeuwkettingen er goed om te leggen.
5. Hoe meer ruimte hoe beter.
Zorg niet alleen voor ruimte in de wielkast, maar ook achter de wielen. Probeer een schone parkeerplaats te vinden als dat nog lukt of in ieder geval op een plaats met zo min mogelijk sneeuw. Dat werkt een stuk prettiger.
6. Gebruik een hoofdlampje.
Gebruik een hoofdlampje om de kettingen om te leggen, dat werkt een stuk makkelijker. Hoofdlampjes zijn in alle goede buitensportwinkels te kopen en zijn sowieso ideaal om in het handschoenen kastje te hebben liggen.
7. Leg een oude jas, oude (werk)handschoenen en een mat of stuk karton in de auto.
Het is natuurlijk doodzonde om je goede kleding vies te maken door op je knieën in de modder, sneeuw en pekel te gaan zitten. Handschoenen zijn een must omdat het geen doen is in de vrieskou met je blote handen te werken (en zonde om je goede handschoenen hiervoor te gebruiken, evenals je goede jas). Een matje of stuk karton kun je gebruiken op te knielen.
8. Leg de sneeuwkettingen op een goed bereikbare plek in de auto.
Leg de sneeuwkettingen dus niet onder alle koffers en skies. Je moet er niet aan denken dat je in de kou en nattigheid al je bagage uit de auto moet halen om bij je sneeuwkettingen te kunnen.
9. Wacht niet te lang met omleggen.
Leg de sneeuwkettingen liever veel te vroeg dan te laat om. Uit ervaring weet ik dat je het omleggen zo lang mogelijk uitstelt omdat het een vervelende klus is. Ook heb je dan de tijd om naar een goed plek om de sneeuwkettingen om te leggen uit kunt kijken.
Winterbanden Duitsland.
De regels rond winterbanden in Duitsland zijn ook niet eenvoudig. Meer daarover kun je lezen op