Update wintersport seizoen Winterberg

Update wintersport seizoen Winterberg

Wat is er nieuw met ingang van het nieuwe winterseizoen  in skigebied Winterberg. 

Het skigebied Winterberg wordt officieel aangeduid als Skiliftkarussell Winterberg. Dit omvat de deelgebieden in Winterberg, Altastenberg, Neuastenberg Postwiesen, Sahnehang en Ruhrquelle.

Seizoen 2023 - 2024

De nieuwste ontwikkelingen voor seizoen 2023 - 2024 zijn:

1. De grootste vernieuwing is in deelgebied Altastenberg. Hier is de grootste investering in de geschiedenis van Altastenberg gedaan van 4 miljoen euro. Wat krijgen we:

 • een nieuwe 4-zits stoeltjeslift (500 meter lang)
 • de afdaling Kappelenhang wordt verlengd naar 700 meter
 • een nieuw bergstation op de Kapellenhang
 • een dalstation bij de Hasenhutte
 • vorig seizoen waren er al nieuwe sneeuwkanonnen en pistenbullies.

Altastenberg is een heel leuk skigebied met zwarte, rode en blauwe afdalingen. je kunt hier met dezelfde skipas als in Winterberg gebruik maken van de skiliften, inclusief de skishuttle. Het is een rustig alternatief wanneer het in Winterberg heel erg druk is.

2. Op de Poppenberg wordt de sneeuwfabriek vergroot naar dubbele capaciteit. Dit betekent nog meer sneeuwzekerheid omdat de sneeuwfabrieken ook bij temperaturen boven nul sneeuw kunnen produceren. Her en der in het skigebied staan meer van deze sneeuwfabrieken.

3. Prijzen skipassen:
Helaas, door alle prijsverhogingen, zijn de prijzen van de skipassen ook aangepast. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 4 - 10% hoger, afhankelijk van het soort skipas.


Seizoen 2022 - 2023

De skilifteigenaren- en exploitanten hebben keihard gewerkt om met ingang van winterseizoen 2022 - 2023 een aantal nieuwe activiteiten en ontwikkelingen door te voeren. 

Vernieuwde Nordhang Jause

Dit  na 2 zeer zeer moeilijke corona-jaren waarbij zij het eerste wintersportseizoen helemaal gesloten bleven en het tweede seizoen maar een beperkt aantal klanten toe mochten laten EN nu opnieuw voor een uitdaging staan met de enorme verhoging van de energieprijzen. Ondanks dit alles is er vol goede moed gewerkt aan de volgende nieuwe ontwikkelingen.

Wat kunnen we verwachten in het wintersportseizoen 2022 - 2023

 1. Op de Kappeberg komt een aparte rodelbaan. Een deel van de Kappeberg wordt dus gereserveerd om te rodelen. Er is daar nu al een transportband (lift nr. 16) en deze zal een ‘rodellift’ worden.

 2. Rodelparadijs Ruhrquelle ligt net buiten Winterberg (voordat je Winterberg inrijdt vanuit richting Meschede) aan je linkerhand en staat bekend als Rodelparadijs. Er is een gezellig restaurant met terras en je kunt er rodelen en met een tube de berg af in de sneeuw. Ze hebben ook sneeuwkanonnen dus dat komt zeker goed

 3. In deelgebied Neuastenberg Postwiese wordt weer gewerkt aan het FUNPARK. Hier worden nieuwe hindernissen alvast voor-gebouwd uit aarde zodat er minder sneeuw nodig is om ze op tijd klaar te krijgen als het begint te sneeuwen of als de sneeuwkanonnen aan kunnen. Er komen eenvoudige hindernissen voor iedereen maar ook voor de ‘profs’

 4. In deelgebied Altastenberg zijn 20 nieuwe, hyper moderne, sneeuwkanonnen aangeschaft waardoor de besneeuwingscapaciteit met 70% is toegenomen! Fijn is dat de sneeuwkanonnen vooral op de ‘dalafdaling’ Westfalenhang I - Hasenhutte staan. Er is nieuwe apparatuur aangeschaft voor het pisteonderhoud.

 5. De vernieuwde horeca-gelegenheid bij de St. Georgschanze, ‘Die Schanze‘ is ook het vermelden waard. Op deze prachtige locatie met fenomenaal uitzicht is nu een moderne horeca-gelegenheid gekomen in een moderne stijl maar toch een beetje met de authentieke gezellige Duitse uitstraling. Ze serveren vooral ‘streetfood’ en natuurlijk de wat traditionelere gerechten en drankjes.

 6. Nog een vernieuwde horeca-gelegenheid (die misschien niet bij iedereen bekend is), is de NORDHANG JAUSE. Hier is een nieuwe eigenaar gekomen en deze heeft de oude houten blokhut met tent geheeld verbouwd. De Nordhang Jause vind je bij P5, onderaan lift nr. 11 Brembergkopf II. In de winter bieden ze Apres-ski met live muziek en DJ party’s !!.

 7. Pendelbussen. Om op hele drukke dagen de wintersporters beter te kunnen spreiden worden weer pendelbussen ingezet tussen de verschillende deelgebieden (deelgebieden zoals bovenaan omschreven). Zelfs in het voorseizoen gaat de pendelbus rijden. Gasten die een Skiliftkarussell+ skipas hebben kunnen deze pendelbus gratis gebruiken. In het hoogseizoen wordt er een tweede pendelbus ingezet. Je kunt dan met je Skiliftkarussell+ skipas skien in 5 deelgebieden met totaal ruim 50 skiliften met dik 45 km aan skipistes.

 8. De sleeplift achter der Brabander is vervangen door een transportband. Er kunnen nu bijna 10x zoveel mensen naar boven gebracht worden. Dit zal de wachttijden en rijen aanzienlijk verkorten of helemaal oplossen. De transportband zal ook draaien als er te weinig sneeuw op deze piste ligt om zo de gasten van der Brabander (en andere skiërs natuurlijk) te vervoeren naar de pistes die bovenaan deze helling liggen.

 9. Prijsverhogingen. Helaas ontkomen we ook hier niet aan prijsverhogingen van bv skipassen. Zoals al genoemd hebben de skilifteigenaren- en exploitanten al 2 zeer moeilijke jaren achter de rug met veel minder inkomsten en staan ze nu voor een winter met extra hoge energieprijzen. Alles in aanmerking genomen zou een prijsverhoging van 20 - 30% nodig zijn maar men begrijpt hier ook dat dat veel mensen zou afschrikken. De prijsstijging van skipassen ligt op 5 - 10%, afhankelijk van het deelgebied. 

Dit zijn de ontwikkelingen voor het wintersportseizoen 2022 - 2023.

Links naar extra informatie:

Rodelbanen Winterberg 

Overzicht skigebied Winterberg: SKILIFTKARUSSELL 

Overzicht Horeca-gelegenheden aan de skipistes Winterberg 

Overzicht prijzen skipassen seizoen 2022 - 2023 

Panorama-kaart met skipistes en liften Winterberg Over de schrijver
Sinds 2002 kom ik al regelmatig in Winterberg. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar. Sinds 2011 werd dat steeds meer omdat we daar een appartement kochten. In 2017 hebben we ons bedrijf daar gevestigd en zijn we heel vaak in Winterberg te vinden. Winterberg vind ik geweldig, de natuur, de bergen, de frisse lucht, de mensen. Eigenlijk kan ik niet zonder Winterberg. Mijn doel is mijn passie voor Winterberg te delen met zoveel mogelijk anderen.
Reactie plaatsen