Wandelin Kahler Asten

Wandelingen Winterberg

Winterberg wandelparadijs

Winterberg is echt een paradijs voor wandelaars met prachtige natuur (bossen, bergen en dalen, beekjes en leuke dorpjes). Het is geschikt voor recreatieve wandelaars maar ook voor professionele lange afstand wandelaars en alles er tussenin. Je vindt vele honderden kilometers wandelroutes in en om Winterberg.

Winterberg is vooral bekend als wintersportgebied. We merken dat steeds meer mensen naast het skiën ook naar Winterberg komen om in de winter te wandelen. Maar de meeste wandelaars komen in het zomerseizoen. Dit loopt van mei t/m oktober.Overzicht wandelgebied Winterberg
✅ Gemarkeerde wandelpaden: 480 km
✅ Onderhouden wandelpaden: 480 km
✅ Nordic walking paden: 40 km
✅ Nordic walking paden: 4
✅ Gebied geschikt voor beginners: ja
✅ Gebied geschikt voor gevorderden: ja
✅ Georganiseerde wandelingen: ja
✅ Gratis wandelkaarten bij VVV: ja
✅ GPS wandelroutes: ja
✅ Etappe-wandelingen: jaGeorganiseerde wandelingen
Tijdens het zomerseizoen worden er regelmatig groepswandelingen georganiseerd. Meer informatie vind je bij de VVV van Winterberg.

Wandelarrangementen
Diverse hotels bieden ook wandelarrangmenten. Bijvoorbeeld Hotel Resort Winterberg en Hotel der schone Asten.

- Hotel Resort Winterberg ligt midden in de natuur aan diverse wandelroutes en biedt leuke en betaalbare wandelarrangementen. Het hotel heeft ook een zwembad en sauna. Je kunt een lunchpakket reserveren om mee te nemen.

- Hotel der schone Asten ligt in Altastenberg midden in het wandelgebied. Dit is een 3*** hotel met uitstekende keuken en een ‘Biergarten”, bar, zwembad en wellness.Bekende wandelingen en wandelgebieden

  1. Rothaarsteig: dit is veruit de bekendste wandeling in Sauerland. De Rothaarsteig is eigenlijk een hele lange route van ongeveer 160 km en kun je in deel-etappes wandelen. Deze route loopt ook door en langs Winterberg. Zo kun je een klein deel van de beroemde Rothaarsteig bewandelen.

  2. De Kahler Asten is de hoogste berg in Sauerland en een prachtig wandelgebied vlakbij Winterberg. Bovenop de Kahler Asten is een parkeerplaats (en een horeca gelegenheid) van waaruit veel rondwandelingen starten. De wandelingen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. De wandelingen zijn allemaal aangegeven met bordjes en er is uitleg over lengte en moeilijkheidsgraad.

  3. De Kurweg wandeling loopt van Winterberg naar Altastenberg en is 5 km lang. Deze wandelingen is vooral aan te bevelen in de winter. Bij aankomst in Altastenberg kun je de bus terugnemen naar Winterberg.
  4. Nog zo’n klassieker: de Winterberger Hochtour. Deze loopt rond de al eerder genoemde Kahler Asten. Deze wandeling is 80 km lang is voor getrainde wandelaars en doe je in meerdere etappes. Hij loopt over de hoogste bergen van het Sauerland en loopt als volgt: Winterberg - Kahler Asten - Grossen Bildchen - Siedlinghausen - Niedersfeld - Hildfeld - Elkeringhausen - Zueschen - Mollseifen - Hoheleye - Kahler Asten.

  5. Wandelen bij de Ruhrquelle. De Ruhrquelle is het gebied waar de rivier de Ruhr ontspringt. Deze bron kun je ook bezoeken. In dit gebied ligt ook een horeca-gelegenheid met terras. Leuk in de zomer en in de winter.

  6. Het Gouden Pad, wandeling door een heidegebied (Hochheide). Deze wandeling ligt iets buiten Winterberg bij het dorpje Niedersfeld. Je kunt parkeren op parkeerplaats Hochheide. Een stukje verderop ligt de Hochheide-hut en daar begint de 5km lange wandeling. Deze wandeling is in 2015 aangelegd en heeft mooie uitzichten en rustplekken.

  7. Kapellen Trail: deze wandeling is 9km lang en geschikt voor onervaren wandelaars. Startpunt is tegenover hotel Altastenberg. Dit is een ’historische’ wandeling langs oude paden en wallen. Na een paar km kom je bij het routepunt “Drei Linden” en verder richting Nasselbachtal. Daarna terug omhoog naar Altastenberg.

  8. Bruchhauser Steine: er zijn verschillende (rond)wandelingen in dit gebied. Het is gelegen op ongeveer 25 minuten rijden van Winterberg, vlakbij Olsberg. Het is een heel mooi natuurgebied, archeologisch monument, vogelreservaat en nationaal natuurreservaat, vlakbij Olsberg. De Bruchhauser Steine verwijzen naar een rotsformatie met 4 enorme rotsen, gelegen op de Istenberg (728 meter hoog). Er is een info-centrum en vlak daarnaast beginnen de wandelingen, aangegeven met bordjes. De wandelingen zijn bijna allemaal met elkaar verbonden. Parkeren kan op de betaalde wandelparkeerplaats vlakbij het info-centrum Bruchhauser Steine.

Bruchhauser Steine


Appartementen in de buurt van wandelgebieden in Winterberg:

Kappeberg Lodge en Poppenberg Lodge zijn ruime appartementen vlakbij de wandelgebieden (bv de bovengenoemde Rothaarsteig, enkele wandelingen richting de Kahler Asten en het wandelgebied rondom de Kappeberg). Ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer informatie over Appartementen bij de wandelgebiedenReactie plaatsen