Wandelin Kahler Asten

Wandelingen Winterberg

Winterberg wandelparadijs

Winterberg is echt een paradijs voor wandelaars met prachtige natuur (bossen, bergen en dalen, beekjes en leuke dorpjes). Het is geschikt voor recreatieve wandelaars maar ook voor professionele lange afstand wandelaars en alles er tussenin. Je vindt vele honderden kilometers wandelroutes in en om Winterberg.

Winterberg is vooral bekend als wintersportgebied. We merken dat steeds meer mensen naast het skiën ook naar Winterberg komen om in de winter te wandelen. Maar de meeste wandelaars komen in het zomerseizoen. Dit loopt van mei t/m oktober. De meeste wandelingen kunnen zowel in het zomer- als in het winterseizoen gedaan worden.

Onderaan dit artikel staan een aantal mooie wandelingen uitgelegd. Als je geluk hebt kun je een aantal dieren zien zoals bv de vos, hert, roofvogel of eekhoorn.Overzicht wandelgebied Winterberg


✅ Gemarkeerde wandelpaden: 480 km
✅ Onderhouden wandelpaden: 480 km
✅ Nordic walking paden: 40 km
✅ Gebied geschikt voor beginners: ja
✅ Gebied geschikt voor gevorderden: ja
✅ Georganiseerde wandelingen: ja
✅ Gratis wandelkaarten bij VVV: ja
✅ GPS wandelroutes: ja
✅ Etappe-wandelingen: jaGeorganiseerde wandelingen

Tijdens het zomerseizoen worden er regelmatig groepswandelingen georganiseerd. Meer informatie vind je bij de VVV van Winterberg.

Wandelarrangementen

Diverse hotels bieden ook wandelarrangmenten. Bijvoorbeeld Hotel Resort Winterberg en Hotel der schone Asten. Beide hotels zijn aantrekkelijk geprijsd en liggen midden in de natuur en zijn rustig gelegen.

* Hotel Resort Winterberg ligt midden in de natuur aan diverse wandelroutes en biedt leuke en betaalbare wandelarrangementen. Het hotel heeft ook een zwembad en sauna. Je kunt een lunchpakket reserveren om mee te nemen.

Je kunt hier meer informatie krijgen over Hotel Resort Winterberg en eventueel reserveren.

* Hotel der schone Asten ligt in Altastenberg midden in het wandelgebied. Dit is een 3*** hotel met uitstekende keuken en een ‘Biergarten”, bar, zwembad en wellness.

Je kunt hier meer informatie krijgen over Hotel der schone Asten en eventueel reserveren

* Hotel der Brabander ligt aan de rand van het centrum in Winterberg maar ook daar waar het wandelgebied begint. Wil je wat meer reuring en vertier naast het wandelen dan is dit hotel een echte aanrader. Hoog aangeschreven bij Nederlanders en  Duitsers.

Meer informatie over Hotel der Brabander en eventueel reserveren 
Bekende wandelingen en wandelgebieden

 1. Rothaarsteig: dit is veruit de bekendste wandeling in Sauerland. De Rothaarsteig is eigenlijk een hele lange route van ongeveer 160 km en kun je in deel-etappes wandelen. Deze route loopt ook door en langs Winterberg. Zo kun je een klein deel van de beroemde Rothaarsteig bewandelen.

 2. De Kahler Asten is de hoogste berg in Sauerland en een prachtig wandelgebied vlakbij Winterberg. Bovenop de Kahler Asten is een parkeerplaats (en een horeca gelegenheid) van waaruit veel rondwandelingen starten. De wandelingen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. De wandelingen zijn allemaal aangegeven met bordjes en er is uitleg over lengte en moeilijkheidsgraad.

 3. De Kurweg wandeling loopt van Winterberg naar Altastenberg en is 5 km lang. Deze wandelingen is vooral aan te bevelen in de winter. Bij aankomst in Altastenberg kun je de bus terugnemen naar Winterberg.
 4. Nog zo’n klassieker: de Winterberger Hochtour. Deze loopt rond de al eerder genoemde Kahler Asten. Deze wandeling is 80 km lang is voor getrainde wandelaars en doe je in meerdere etappes. Hij loopt over de hoogste bergen van het Sauerland en loopt als volgt: Winterberg - Kahler Asten - Grossen Bildchen - Siedlinghausen - Niedersfeld - Hildfeld - Elkeringhausen - Zueschen - Mollseifen - Hoheleye - Kahler Asten.

 5. Wandelen bij de Ruhrquelle. De Ruhrquelle is het gebied waar de rivier de Ruhr ontspringt. Deze bron kun je ook bezoeken. In dit gebied ligt ook een horeca-gelegenheid met terras. Leuk in de zomer en in de winter.

 6. Het Gouden Pad, wandeling door een heidegebied (Hochheide). Deze wandeling ligt iets buiten Winterberg bij het dorpje Niedersfeld. Je kunt parkeren op parkeerplaats Hochheide. Een stukje verderop ligt de Hochheide-hut en daar begint de 5km lange wandeling. Deze wandeling is in 2015 aangelegd en heeft mooie uitzichten en rustplekken.

 7. Kapellen Trail: deze wandeling is 9km lang en geschikt voor onervaren wandelaars. Startpunt is tegenover hotel Altastenberg. Dit is een ’historische’ wandeling langs oude paden en wallen. Na een paar km kom je bij het routepunt “Drei Linden” en verder richting Nasselbachtal. Daarna terug omhoog naar Altastenberg.

 8. Bruchhauser Steine: er zijn verschillende (rond)wandelingen in dit gebied. Het is gelegen op ongeveer 25 minuten rijden van Winterberg, vlakbij Olsberg. Het is een heel mooi natuurgebied, archeologisch monument, vogelreservaat en nationaal natuurreservaat, vlakbij Olsberg. De Bruchhauser Steine verwijzen naar een rotsformatie met 4 enorme rotsen, gelegen op de Istenberg (728 meter hoog). Er is een info-centrum en vlak daarnaast beginnen de wandelingen, aangegeven met bordjes. De wandelingen zijn bijna allemaal met elkaar verbonden. Parkeren kan op de betaalde wandelparkeerplaats vlakbij het info-centrum Bruchhauser Steine

 9. Sneeuwschoenwandelingen in de winter: er zijn plekken (als er veel sneeuw ligt) waar je met gewone (sneeuw) schoenen niet goed kunt lopen.  Skischool Neuastenberg biedt sneeuwschoenwandelingen aan onder leiding van een gids waarbij je op plekken komt waar je normaal niet zal komen. Meer informatie zoals arrangementen en prijzen vind je op de website van Skischule Neuastenberg.

 10. Schwedensteig in Westfeld is een prachtige wandelingen die start in het dorpje Westfeld. Deze wandelroute is uitgeroepen tot PREMIUM wandelroute (een van de mooiste wandelingen in het Sauerland). De wandeling is ongeveer 15 km lang en met een hoogteverschil van 468 meter.

  Route:
  In Westfeld klim je direct naar boven over de Weserberg en gaat daarna naar het natuurreservaat Rehchecke (in oostelijke richting). Dit is een jeneverbes met dwergheide, oude bomen zoals de beuk en zeldzame planten en dieren. Je kunt onderweg plaatsnemen op houten banken om van het uitzicht te genieten. Je gaat verder via de Hubertus Stein en de Heidenstrasse omhoog (steil!!) naar de top op ruim 750 meter. Even genieten van het uitzicht……….

  Vervolg de Heidenstrasse tot de Alte Schanze en gaat daar rechtsaf. Hier staat de beroemde Schweden-Hütte. Hier is het echt de moeite waard om te stoppen. Deze hut is zowel in de winter als in de zomer geopend (in de winter wanneer er geskied kan worden, in de zomer op maandag en dinsdag gesloten) en heeft ook een heerlijk terras met prachtig uitzicht. Je kunt hier simpele gerechten eten en de gebruikelijk dranken bestellen. Na deze hut wandel je terug naar het startpunt in Westfeld.

 11. Muffe Trail (Moeflon wandeling): Dit is een nieuwe trail in het dorp Zuschen (10 km van Winterberg). De start ligt in het skigebied Homberg. De moeflon is een wild schaap dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zee-gebied komt en sinds de 19de eeuw via het Thüringen Woud en de Harz langzaam naar het Sauerland is gekomen.

  Om deze wilde schapen, de Moeflon, meer bekendheid te geven is deze wandeling ontwikkeld. Via deze route kom je meer te weten over de moeflon en zijn leefgebied.

  De rondwandeling is 4,4 km lang en niet geschikt voor kinderwagens. Er zijn 4 punten waar uitleg gegeven wordt over de moeflon en de flora en fauna in dit gebied. Ook voor kinderen is het erg leuk met interactieve spelletjes en opdrachten.

  Zoals gezegd begint de route in het skigebied Mijn Homberg. Hier is ook de berghut ‘Homberg” voor kleine maaltijden en drankjes en een speeltuin. Van hieruit voert de wandeling bergop langs de rodelbaan naar het Panorama-uitkijkpunt Ziegenhellenplatz. Verder via de Ravenstein en de Bachekopf en de Sunger-gebieden en terug naar de Homberg.  Winterwandelingen

  Ook in de winter is het prachtig om in Winterberg en omgeving te wandelen. We geven hieronder een overzicht van de mooiste en leukste winterwandelingen. En ook niet geheel onbelangrijk, een aantal tips voor veilig winterwandelen in de bergen.

  1. Grensweg Kahler Asten - Langewiese

  Omschrijving: Vanaf de bekende Kahler Asten via de Rothaarsteig naar de Lenne-bron. Deze route heeft meerdere geruimde en ongeruimde sneeuwpaden! Er zijn diverse horeca-gelegenheden langs de route.

  - Afstand 9 km
  - Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar
  - Parkeren: Kahler Asten, Hoheleye, Langewiese
  - Route: Kahler Asten - Landwehr (deels sneeuwpad) - Lenneplätze - Gerkenstein - Langewiese - Knäppchenkurve - Hoheleye - Langewiese (deel sneeuwpad)

  2. Winterberg - Golfbaan - Minenplatz - Altastenberg

  Omschrijving: Dit is een vrij zware wandeling en start in het centrum van Winterberg bij de VVV. Er zijn diverse horecagelegenheden onderweg.

  - Afstand 9,5 km
  - Moeilijkheidsgraad: zwaar
  - Parkeren: VVV Winterberg, Altastenberg
  - Route: Winterberg centrum - richting camping Hochsauerland - richting golfbaan - Minenplatz - Renautal - Altastenberg.

  3. Panorama Züschen 

  Omschrijving: Fijne wandeling, niet te zwaar en niet te lang door het  skigebied Homberg. Er zijn 2 horecagelegenheden onderweg.

  - Afstand: 4,5 km
  - Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  - Parkeren: skigebied Züschen Homberg
  - Route: Vanaf de parkeerplaats richting skilift 1, daarna richting het volgende uitkijkpunt. Via dezelfde route weer terug.


Overnachten in de buurt van wandelgebieden in Winterberg:

Kappeberg Lodge en Poppenberg Lodge zijn ruim en vlakbij de wandelgebieden (bv de bovengenoemde Rothaarsteig, enkele wandelingen richting de Kahler Asten en het wandelgebied rondom de Kappeberg). Ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Zoek en Boek
Vul je aankomst- en vertrekdag in en je ziet direct wat er nog meer vrij is en wat het kost. Klik op de prijs voor meer informatie


  Booking.com 
Reactie plaatsen